..
Mejadra
aa
Benodigdheden
1/3 groene of bruine linzen
2/3 basmati rijst
3 middel grote uien
3 lepels bloem
zonnebloem olie
2 theelepels komijn zaad
1 1/2 theelepel koriander zaad
2 lepels olijfolie
Griekse yochurt
Kurkuma
Paprika
Peper
Zout
100 ml water
Bereiding
Kook de linzen zo dat ze nog stevig zijn, giet ze af en zet ze opzij. Kook de rijst halfgaar en giet af.
Schil de uien en snij ze in dunne ringen,leg de ringen op een platte schotel en bestrooi ze met bloem en een theelepel zout, meng alles goed door elkaar..
Verdeel de uien ringen in 3 of 4 porties en bak ze in hete zonnebloemolie (de olie is heet genoeg wanneer een test stukje mooi sist) draai het vuur half zodat de ringen mooi bruin worden zonder te verbranden
Laat de uien uitlekken op keukenpapier, en bestrooi ze met zout.
Maak de pan schoon en toast de koriander- en komijnzaadjes gedurende 2 minuten op half hoog vuur
Voeg nu de olijfolieolie ,rijst,kurkuma,paprika,peper en zout toe, roer er voorzichtig de gekookte linzen onder en voeg het water toe. Laat 15 minuten stoven op laag vuur.Draai het vuur uit, verwijder het deksel en laat 10 minuten nagaren onder een handdoek.
Breng op smaak met peper en zout en 1/3 van de uien ringen
Stapel een berg op een schotel en garneer met de resterende uien ringen
Voor een extra troost toets kan u allspice,suiker en kaneel aan de kruiden toevoegen
Serveer dan lauw met griekse yogurt
Weetjes
Majadra komt in een of andere versie voor in elke keuken in het Midden-Oosten en ronde de Middellandse zee.
Al in de 13e eeuw vermelden Arabische geschriften dit linzengerecht.
De verhouding rijst/linzen kan variëren van 2/3 rijst voor een bijgerecht tot 50/50 voor een maaltijd.
Voor een troostgerecht of voedzaam 4 uurtje kan u allspice, suiker en kaneel bij de kruiden voegen
Pairing
Lekker met ongezoete groene muntthee
Serveer de mejadra met een frisse salade naast een flink stuk gebakken kabeljauw.